2021-09-16 08:02:07• hírek • Bede Emőke

Étterembe, plázába és esküvőre csak Covid-igazolvánnyal?

Fotó: RO Vaccinare
Fotó: RO Vaccinare

3 ezrelék feletti incidenciával rendelkező településeken csak az uniós Covid-igazolvánnyal rendelkező személyek mehetnének étterembe, plázába és esküvőre – mondta el a tervezet kapcsán Raed Arafat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, hozzátéve, hogy az igazolvány ellenőrzése roppant egyszerű lenne, hisz már működik az a mobiltelefonos applikáció, amely le tudja olvasni a QR-kódot.

A Digi24-nek nyilatkozó Arafat úgy véli, hogy erre a lépésre legalább azokon a településeken szükség lenne, ahol a fertőzöttségi arány meghaladja a 3 ezreléket. „Ahelyett, hogy minden helyet bezárjunk, jobb volna, ha igazolással mégis fel lehetne ezeket keresni, ezzel csökkentve a járvány negatív gazdasági hatásait” – fejtette ki a DSU vezetője.


Mint elmondta, nagyon egyszerűen lehet ellenőrizni, hogy egy személy megkapta-e az oltást, végeztetett-e tesztet vagy már átesett a betegségen, hiszen már megvan a QR-kód leolvasásához szükséges telefonos applikáció. Az alkalmazás, melyet már több nyugati országban is használnak, anélkül olvassa le az igazolvány QR-kódját, hogy a személyes adatokat tárolná. Ahhoz azonban, hogy az applikációt Romániában is használni lehessen, egy kormányhatározat révén meg kell teremteni a szükséges jogi keretet.


Arafat pontosította azt is, hogy az alkalmazás használatáról nem dönthetnek majd helyileg a hatóságok, viszont a kiugróan magas fertőzöttségi arányt jegyző települések vesztegzár alá vonása továbbra is a megyei hatóságok feladatkörébe tartozik, mint ahogy azt Szatmár vagy Szeben megyében már meg is tették több község kapcsán. E folyamat első lépéseként a közegészségügyi igazgatóságnak egy előzetesen összeállított metodológia alapján számításokat kell végeznie, majd a kapott eredményeket és a vesztegzárról szóló javaslatot be kell mutatniuk a megyei vészhelyzeti bizottságnak is. Amennyiben a testület jóváhagyja az adott területre szóló lezárást, a bizottság továbbítja az erről szóló döntést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé is, mely végül kiadja az erre vonatkozó rendeletet.


Azon kérdésre, hogy Szatmár megyében miért ugorhatott meg ilyen váratlanul a fertőzöttségi incidenncia, Raed Arafat kifejtette, információi szerint az utóbbi időszakban számos, nagy vendégsereggel zajló lagzit szerveztek, ez pedig kedvez a vírus terjedésének, különösképp most, amikor már a jóval fertőzőbb delta variáns is jelen van.


Florin Cîţu kormányfő ugyanezen téma kapcsán szerdán elmondta, a kormány legkésőbb jövő héten dönt arról, hogy az uniós Covid-igazolvány birtoklásához köti-e vendéglők, kávézók látogatását, és az esküvőkön, keresztelőkön való részvételt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: